Met meer dan een kwart eeuw ervaring in Nederlandse hennepteelt is HempFlax bij uitstek uw partner voor uw industriële hennepteelt. In 1994 werd er begonnen met 140 hectare en over de jaren heen is dit uitgegroeid tot meer dan 2400 hectare. Ook dit jaar zullen onze hennepboeren in Nederland, Duitsland en Roemenië tijdens de groei tot aan de oogst worden begeleid door ons team van experts.
Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe telers!
Maatschappelijk belang
De ambitie van HempFlax is om een landbouw te stimuleren die economie, boer en leefomgeving verbindt. Hennepvezelteelt kan actief bijdragen aan een duurzame, concurrerende agrarische sector en een leefbaar platteland en ondersteunt de noodzakelijke omslag naar kringlooplandbouw en de klimaatopgave.
Hennep telen, wat levert het op?
U zaait (rond april-mei), wij oogsten (rond augustus-september) en tussendoor is er eigenlijk niets te doen: geen bemesting, geen gewasbeschermingsmaatregelen Dat scheelt niet alleen dure middelen en gigantisch hoge brandstofkosten, maar ook heel veel (loon)werk.
Hennep groeit het liefst op gronden met een goede bodemstructuur en houdt niet van natte voeten. Wij hebben goede ervaringen met zand, veen en/of lichte zavel, bij een goede bodemstructuur groeit vezelhennep ook heel goed op lichte klei. Hennep wordt gezien als een goede voorvrucht, omdat het gewas onkruid onderdrukt en een goede structuur van de bouwvoor achterlaat. Consumptie-/zetmeel aardappelen, suikerbieten of snijmais groeien graag op gronden waar hennep heeft gestaan, evenals gerst en tarwe.
Zie het als een reset voor uw grond: uw grond krijgt 4 maanden rust en de diepe wortels zorgen voor een luchtige grond die een meerwaarde voor de opvolgende vruchten zal geven. De snelle bodembedekking van de hennepplant onderdrukt onkruiden en gewasopslag op een natuurlijke manier.
Hennep – een duurzaam gewas
De teelt van hennep draagt niet alleen bij aan een goede bodem, maar ook aan schoon water, schone lucht, meer biodiversiteit, een mooi landschap en het klimaat. Het agrarisch gebied is met twee derde van het landoppervlak in Nederland het grootste leefgebied voor planten en dieren. Akkerbouwers beheren een aanzienlijk deel van deze gronden en hebben met hun bedrijfsvoering invloed op hun omgeving.
HempFlax zou graag een langdurige samenwerking willen aangaan met akkerbouwers die een positieve impact willen maken op hun omgeving. Hennepboeren die actief willen bijdragen om een integrale set van Kritische Prestatie Indicatoren (KPI’s) ter bevordering van duurzame teeltmethoden in de praktijk willen brengen.
Kritische Prestatie Indicatoren
- Percentage rustgewassen: hennep is uitermate geschikt als (erkend in huidige 7e nitraat richtlijn), omdat hennep zeer diep wortelt en daardoor voedingsstoffen dieper uit de bodem kan opnemen.
- Organischestofbalans; door haar diepe beworteling, draagt hennepteelt sterk bij aan organische stofopbouw van de bodem.
- Stikstofbedrijfsoverschot: door haar diepe beworteling, kan de hennep plant eerder uitgespoelde stikstof weer terugbrengen in de mineralen kringloop.
- Milieubelasting gewasbeschermingsmiddelen: er worden geen gewasbeschermingsmiddelen toegepast in de teelt van hennep.
- Percentage bodembedekking: hennep is een erkend rustgewas en groeit in een korte tijd tot wel vier meter hoog.
- Carbon Footprint: Door zijn houtige structuur en grote hoogte kan hennep grote hoeveelheden CO2 opslaan gedurende het groeiseizoen en tot langdurige opslag als het verwerkt wordt tot o.a. bouwmaterialen.
- Natuur- en landschapsbeheer: doordat er tussen het zaaimoment en oogsten geen teelthandelingen plaatsvinden is het uitermate geschikt als voedselbron en/of nest- en schuilplek voor lokale soortgroepen.
- Gewasdiversiteit: hennep draagt actief bij aan het vergroten van de gewasdiversiteit. Van de huidige 535.000 hectare akkerbouwland was slechts 1.677 hectare bedekt met vezelhennep (CBR, 2022). Schaalvergroting zou daarom bijdragen aan Nederlandse gewasdiversiteit.
MELD U AAN
Wilt u als boerenondernemer ook actief bijdragen aan verduurzaming en lokale initiatieven die de leefbaarheid op het platteland verbeteren en wilt u kringlooplandbouw en de klimaatopgave ondersteunen, of wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen, neem dan vandaag nog contact met ons op.
Wij gaan graag een langdurige samenwerking aan met toekomstige hennepboeren.
Albert Gjaltema
Uw contactpersoon voor teelt gerelateerde zaken!