Home Wat Is Hennep Hennep productie
Hennep productie
Hennep productie

Hennep productie

De kunst van het hennep verwerken is het zo goed mogelijk scheiden van de houtkern en de bastvezel. Hoe schoner de vezel uit het proces komt, des te hoger is de kwaliteit van de vezel. HempFlax is er in geslaagd om een machine lijn te bouwen die nagenoeg alle hout uit de vezel kan halen. Daarmee onderscheid HempFlax zich in de markt.

De huidige productie lijn is door HempFlax zelf gebouwd gebruik makende van bestaande hennep en vezel verwerkende machines. Iedere machine is naar eigen inzicht gemodificeerd en in lijn geplaatst. Deze lijn is het resultaat van meer dan 17 jaar ontwikkeling en ervaring.

In het proces zijn grofweg twee stappen te herkennen. Eerst wordt de vezel gescheiden van de hout kern. De grove en nog licht verontreinigde vezel wordt dan door een serie van machines gevoerd die de vezel mechanisch fijnopenen. Het fijnopenen maakt van dikke vezelbundels dunnere vezelbundels zodat de vezel bij de klant zich beter laat verwerken. Voor wie goed kijkt kan het ouderwetse hekelen terug herkennen in de machinerieƫn.

De productie lijn is in staat om vele kwaliteiten vezel te maken. Van laagwaardig naar hoogwaardig is dat:

  • Papiervezel
  • Isolatievezel
  • Technische vezel (automotive quality)
  • Textielvezel

HempFlax is op dit moment het enige bedrijf in de wereld die textiel geschikte hennepvezel kan produceren.

Een deel van de technische vezel wordt naar onze dochteronderneming HempFlax Deutschland gebracht waar een grote weefmachine de vezel verweeft tot een non-woven materiaal. Deze non-woven viltmatten dienen als composiet versterker in o.a deurpanelen van Mercedes. Tevens worden deze non-woven matten ingezet als geotextiel, substraat materiaal en kooibedekking 

Het vrijgekomen hout wordt door een reinigingssysteem heen gevoerd waar het nagenoeg stofvrij gemaakt wordt alvorens het met een hoge druk leiding naar de inpakafdeling getransporteerd wordt. Daar wordt het product verpakt in 14 kg, 3 kg  1kg verpakkingen.

Share